Az ünneplés hírnöke a pezsgő

pezsgő
pezsgő
Pezsgő

Az ünnepléshez már szervesen hozzátartozó alkoholfogyasztásnak, bizony már évszázadok óta különleges hagyománya van. Általánosságban az olyan rendezvényeken, mint a szülinap, a névnap, esetleg a szilveszter, egy-egy üveg pezsgő felbontása szinte elmaradhatatlan. Ahhoz, hogy ezt a hagyományt meg tudjuk érteni, vissza kell mennünk az időben néhány száz évet.

Mivel ez az ital igazi ritkaságnak számított, a gazdagok is csak pár üveggel birtokoltak belőle, amit csupán a ritka alkalmak eljövetelével bontottak fel. A középosztálynak, valamint a teljesen szegényeknek elérhetetlennek számított. Érdekesség lehet, hogy a szilveszteri ünneplés, valamint a pezsgő ivás az újévre hozandó gazdaságnak a szimbóluma.

Természetesen, ha pusztán tudományos tényként értelmezzük a pezsgős üveg felbontását, a durranó hang kíséretében, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy a hanghatás fokozza az eufórikus érzést, ezzel pedig növeli az emelkedett hangulatot. Ha igazán különleges pezsgőre vágyunk, akkor a Dom Perignon márka példányai közül válogathatunk.