Az áramvédő kapcsoló beépítése nélkülözhetetlen

áramvédő kapcsoló

Az áram igen veszélyes, alkalmazása nagy elővigyázatosságot és felkészültséget igényel. Az elektromos hálózatok nélkülözhetetlen elemei élet- és vagyonbiztonsági szempontból a különféle áramvédő kapcsoló típusok, amelyek ellátják az érintésvédelem feladatát. Három alappillért kell figyelembe venni ebben a tematikában.

Az első, hogy a földelés megfelelő és szabványos legyen, 10 Ohm alatti. A második az egyenpotenciálra hozás és végül természetesen az érintésvédelmi egységek megléte. Az áramvédő kapcsoló, más néven Fi-relé vagy maradékáram védőkapcsoló, kivédi a hibaáram okozta problémákat, mint amilyen az áramütés, a hálózat és a rákapcsolt berendezések esetleges meghibásodása. A kereskedelmi forgalomban többféle érzékenységű ilyen kapcsoló található.

Ajánlott a szabvány szerinti változatot beépíteni. Jelenleg ötféle áramvédő kapcsoló áll a fogyasztók rendelkezésére, az A, az AC, a B, a B+ és az F, mindegyik más-más területen teljesít jól, a kiválasztását szakértőre ajánlott bízni, akárcsak a telepítését.