Mulcsozó kalapács – Árak és egyéb hasznos tudnivalók

Mulcsozó kalapács

A modern technikai fejlesztéseknek köszönhetően, a különféle szakterületeken nagyobb teljesítmény érhető el, mint eddig bármikor. Sok olyan feladat van, amit régen kézzel végeztek az emberek, de ez ma már feleslegessé vált. Bár ezzel egyértelműen munkahelyek szűntek meg és a közösségek ereje csökkent, viszont a teljesítmény jelentősen fokozódott. Egy gyümölcsösben például a metszés után sok utófeladat volt. Idetartozott többek között a nyesedék összegyűjtése, majd annak tárolása, gyakran kévékbe való összekötése és végül szállítása, felhasználása.

Ezekre manapság már nincs szükség, ugyanis egy kalapácsos mulcsozó vagy aprító a területen lévő ágakat apró darabokra töri, amelyek ilyen formában egyszerűen hasznosulnak. A talajélet feldolgozza ezeket és azokból újra fontos tápanyagok készülnek a növényeknek. De mi is pontosan az a kalapácsos mulcsozó, szárzúzó? Az előbbi példa jól leírta a funkcióját, de ennél sokoldalúbban is alkalmazható.

Vannak típusok, amelyek a talaj felső rétegének fellazítására is képesek, de többségében a célja, hogy a nem kívánt növényi részeket begyűjtse, illetve felaprított formába a területen szétterítse. A mulcs funkciója többes. Minél vastagabb, annál jobban tudja óvni a talajt a környezeti hatásoktól. Az eső tömörítő ereje nem érvényesül, a nedvesség jól be tud szivárogni a talajba, ezért nincs lefolyás. A napsugarak nem hevítik fel a felszínt, ezzel nagy hőingásokat idézve, ugyanígy télen a fagykárok is mérséklődnek.

A www.novara.hu linkre kattintva megnézheti, hogy jelenleg mennyiért lehet megrendelni egy kalapácsos mulcsozót. A költségek előtt azonban még annyit tudni kell, hogy a működésüket tekintve, valamennyi rotációs mozgást végző vágószerkezettel készül függőleges vagy vízszintes tengelyszereléssel. Az ár-érték arány érthető módon a konstrukciók, méretek függvényében változik. A kiadás elérheti az 1,5 millió Forintot, de a befektetés rövid időn belül megtérül, hiszen rengeteg munka spórolható meg ilyen formában, valamint a talajélet serkentése is elérhető, ami nagyobb produktumot fog eredményezni.