Választható többféle lapszintező rendszer burkoláshoz

lapszintező

A lapszintező rendszer burkoláshoz azért szükséges, mert csak így garantálható a lerakott csempék egyenletes felszínének a megtartása. A különféle felületek burkolása többféle módon elképzelhető és megoldható. Ahol ezek ki vannak téve eltérő fizikai hatásoknak, valamint gyakran nedvességnek, ott leginkább a csempéket használják fel erre a célra.

Járólapok lerakásánál a lapszintező rendszerek nagyban segítenek a kívánt eredmény elérésében. Természetesen jogos a felvetés, hogy miért van ezekre szükség, ha hosszú évtizedekig boldogulni tudtak nélkülük a szakemberek? A munkálatok, valamint a ragasztó száradási ideje alatt előfordulhatnak bizonyos elmozdulások, fogazott felszínt eredményezve.

Ennek kiküszöbölésében fog segítséget nyújtani a lapszintező valamelyik típusa. A csempeszintező gyakorlati alkalmazása előtt, ismerjük meg közelebbről azokat a jelenségeket, amik ellen küzdeni kívánunk!

Ezért szükséges a lapszintező rendszer burkoláshoz!

A ragasztó száradási ideje alatt, az eredetileg vízszintbe helyezett lapok elmozdulhatnak. Ez egy gyakorlati megfigyelésen alapuló jelenség. Miért történik ez? Gyakran az oka a felület rossz előkészítése, aminek következtében a ragasztóból a víz gyorsan távozik és emiatt a sűrűsége hirtelen csökken. Más helyzetben, főként a nagyobb méretű csempéknél, az egyenetlen súlyelosztás eredményezi a lapok sarkainak megsüllyedését.

Bárhogyan is, de a lapszintező rendszer burkoláshoz hasznos találmány, amit megéri okosan alkalmazni. A jelenségek, amik a fogazott felszín kialakulásához vezetnek, kellő odafigyeléssel csökkenthetőek, de nem küszöbölhetőek ki teljes mértékben. Éppen ezért, valamelyik csempeszintező legyen állandóan kéznél és ne spóroljunk a bevetésével, ugyanis azzal csak mi járhatunk rosszul! Most pedig nézzük meg, hogy milyen kivitelek közül válogathatunk!

Milyen az ideális lapszintező rendszer burkoláshoz?

A nagy TLS-PRO, illetve a kis TLS BASIC ékes csempeszintező termékek méltán váltak a szakemberek kedvenceiévé. Bár az egyes elemek egymással nem cserélhetőek fel, az eltérő méretkülönbségek miatt, de ettől még bizonyos feladatokat külön-külön remekül kiszolgálnak. Különösen, amikor nagyobb méretű és vékony lapokkal dolgozunk, akkor az ékes csempeszintező rendszerek remek segítséget nyújtanak.

A használatuk egyszerű. A talpak a lapok lerakásának pillanatában kerülnek be azok alá és a felső fül kiképzésbe illeszthetők be az ékek, szigorúan csak az elemek vízszintbe állítása után. Ezek egyfajta biztosító elemként szolgálnak, ilyen formában nem alkalmasak helyettesíteni semmit.

Nem lehet spórolni a ragasztóval, mert bár az egyenletes felület így is kiképezhető lenne, de a csempék felválása, törése, kopogása ilyen formában ugyanúgy előfordulhatna. De nem az ékes kivitel az egyetlen olyan lapszintező rendszer burkoláshoz, amit felhasználhatunk.

Csavaros és többször felhasználható csempeszintező rendszerek

Bár az ékes lapszintező rendszer burkoláshoz talán a leginkább keresett kialakítás, azért a csavaros, valamint többször felhasználható lapszintező kivitelek azok, amik még a kívánt sikerrel kecsegtethetnek. ATLS-TORNADO, TLS-HURRICANE, valamint ezek ECO verziói, mindenféle szerszám nélkül, csak kézzel telepíthetőek, de ebből adódóan fontos ráérezni a velük való munkára, különben nagy az esélye a fejek túlhúzásának.

A különbség ezen csempeszintező kialakítások és az ékes variánsok között csak annyi, hogy itt a talphoz egy menetes szár csatlakozik, az ékek helyett pedig egy fej kerül ráhelyezésre. A talpak ugyanúgy megfelelnek fugatávtartóként, 1-5 mm tartomány között, több méretben. A csavaros csempeszintező rendszer egy speciális változata a TLS PROPELLER.

Ennek az előnye ott érhető tetten, hogy a talp egy vékony fémszál, ami könnyen eltávolítható a lapok alól a száradás után. Ilyen formában, ez a csempeszintező tényleg akárhányszor újra és újra felhasználható. A TLS saját fejlesztésű és gyártmányú termékei piacvezető áron, online rendeléssel érhetőek el, többféle kivitelben. Amikor már eldöntöttük, hogy melyik az a lapszintező rendszer burkoláshoz, amit bevetni kívánunk, akkor nem marad más hátra, mint a gyakorlatban letesztelni.