Tényleg ilyen egyszerű a nyugdíjkalkulátorok használata?

nyugíjkalkulátor
nyugíjkalkulátor
Nyugíjkalkulátor

Létezik egy nagyon igaz mondás, miszerint minden idejében jó, ami tökéletesen illik a nyugdíjtémájára is. Tehát, ha fiatal korban nem alapozzuk meg a jövőnket, később már nincs erre lehetőségünk, ezért érdemes kiszámolni a jövőbeni jövedelmünk összegét, ha nem is 100%-os pontossággal. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb a nyugíjkalkulátorok használata. A fiatalok nem igazán foglalkoznak a majdani nyugdíjukkal, egyesek úgy vélik, hogy nem éri meg, mások megvonják a vállukat, mert addig még nagyon sok minden történhet.

Pedig foglalkozni kellene ezzel, mert a főbb állami feladatok ellátása nem pusztán regionálisan, de globálisan is nehézségekbe ütközik. Az átlagéletkor megnövekedésével egyre hosszabb ideig nyugdíjasok az emberek, az állam pedig a nyugdíjrendszerrel vállal garanciát arra, hogy el fogja látni az időseket. Ez például azzal jár, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár. Magyarországon ma az 1957 után születettek körében 65 év a nyugdíjkorhatár mindkét nem esetében és törölték a legtöbb kedvezményt.

Várható, hogy ezt a korhatárt tovább fogják emelni, ahogyan nagyon sok ország tette a világon. Ráadásul, Magyarország lakossága folyamatosan csökken, ami egyébként nem magyar sajátosság, mert a környező országokban szintén ez a helyzet. Fontos tudni, hogy hazánk nyugdíjrendszerének alapja a felosztó-kirovó rendszer, ami azt jelenti, hogy az adott évben befolyt adójövedelmekből fedezik a nyugdíjakat. Ez röviden annyit tesz, hogy minél kevesebb dolgozó jut egy nyugdíjasra, annál alacsonyabb jövedelemre számíthat az idős ember.

Bárki kiszámolhatja jövőbeni nyugdíjának összegét, ha egy nyugdíjkalkulátort használ. Valóban nem nehéz alkalmazni ezt, ugyanis nem igényel komolyabb számítógépes ismereteket. Például a nyugdijbiztositas.com weboldalon található nyugdíjkalkulátor hozzávetőleges pontossággal adja ki azt az összeget, amiből a felhasználónak meg kell majd élnie idős korában. Érdemes ezt az információt beszerezni, mert ha nem vagyunk megelégedve a kapott összeggel, még legyen időnk tenni ellene.