Miért imádják a magyarok annyira a kolbászt?

Kolbász

Időnként mindenki megkíván egy kis magyaros finomságot. Nem meglepő, hogy a népünk annyira szereti a kolbászt, a hurkát, a szalonnát és a tepertőt, hiszen ezek az ízek a régi, falusi hagyományokat idézik fel bennünk. A magyarság kultúrájához bizony gyökeresen hozzátartozik a disznóvágás, mivel őseink ennek segítségével szerezték meg a betevő falatjukat.

A paraszti kultúrában ünnepnek számított, amikor hús került az asztalra, ezért tartották akkora becsben az állatokat. Télen létfontosságú volt a zsírban, fehérjében és tápanyagokban gazdag táplálékok fogyasztása, tehát falun szinte mindenhol tartottak disznóvágást. Ez egy olyan hagyomány, amit sokak még mindig ápolnak. A mai gyerekeknek sokszor már fogalmuk sincs arról, milyen módon készül a finom kolbász. Pedig néha érdemes lenne elvinni őket egy disznótorra, mert itt rengeteg érdekességet láthatnának. Nem titok az sem, hogy a hús ára évről-évre nő, ami számos embernek okoz megélhetési gondokat.

Részben emiatt döntenek úgy egyesek, hogy inkább maguk dolgozzák fel a hízót, hiszen így olcsóbban juthatnak hozzá a húshoz. A bollerbolt.hu weboldalon lehetőség nyílik szinte mindennek a beszerzésére, ami a torhoz kell. Az sem jelent akadályt, ha valaki teljesen kezdőnek számít, hiszen a honlapon részletes leírás található az összes termékről. A kolbász elkészítéséhez mindenképpen kelleni fog egy daráló, húskeverő és töltőkészülék. Nem árt, ha van otthon néhány éles kés, bárd és csontfűrész. Nagy hangsúlyt kell fektetni a fűszerezésre, mert a kolbász és a hurka csak így lesz igazán finom.

El kell gondolkodni rajta, hogy igazi vagy műbél segítségével történjen a töltés. Szükség lesz a klipszek, valamint a klipszelő fogó használatára. A felsoroltakon kívül, persze még rengeteg felszerelés kell a malac feldolgozásához. Hasznosnak bizonyulhat a töpörtyűprés és a késélező. A kezdők mindenképpen gondoskodjanak a munkavédelmi eszközök beszerzéséről. Aranyat érhet egy jó munkavédelmi kesztyű és kötény, hiszen így elkerülhető, hogy sérüléssel záruljon a disznóvágás.