Miből van és mióta eszik a sushit?

Sushi
Sushi

A Távol-Keleti országok konyhái közül, szinte mindegyik képviselteti magát már hazánkba. Kína, Vietnám, Japán, Thaiföld, India. Néhány évvel ezelőtt, még a sushi a keleti konyha sokat emlegetett, de viszonylag ismeretlen étele volt nálunk. Aztán szépen lassan változni kezdett a helyzet.

Megjelentek a Távol-Keleti ételekhez alapanyagokat árusító boltok, ahol a legbátrabbak vásárolhattak kíváncsiságuk alapján és ehhez természetesen szakácskönyvek is kaphatóak voltak. Majd elsőként megjelentek a kínai konyhák, amelyek szoktatták a magyar embereket az új ízekhez. A japán konyha, mivel szigetországról van szó, elsősorban a tengerből származó ételeket használ alapanyagul. Búzaföldek hiányában pedig sok sok rizst. Sokan gondolják, hogy a sushi valamilyen speciális rizsből készül, de ez nem így van. Az igaz, hogy ehhez az ételhez a kerekszemű rizs való, de ebben semmi speciális nincs. 

A második fontos hozzávaló a kombu algalap. Ezt készen kell megvásárolni, hiszen sem alga alapanyag, sem elkészítési technológia nincs hozzá hazánkban Ugyanis a sushi elkészítésének fontos eleme ez a papírvékony lap, amibe a rizst feltekerik. A rizs főzése egy meghatározott módon történik, semmi speciális nincs benne, de nagyon fontos, hogy az előírások szerint készüljön. Ettől ragadnak össze kellő állagúra a szemek és nem folyik ki a töltelék.

Némi ügyességet és természetesen egy kis gyakorlatot igényel az elkészítési folyamat. Hiába, a több ezer éves tradíció megtette a magáét, a sushi készítésének a titka olyan részletekben rejlik, amelyekre a szakavatatlan szemek valószínűleg nem is figyelnek. Éttermünkben tradicionális módon készül a sushi, amit természetesen elvitelre is készítünk.

Gyakran kérnek rendezvényekre is összeállítást, ahová általában többféle töltelékkel szállítjuk. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben, nemcsak nyers hal található a rizstöltelék közepén, hanem például uborka, máj, avokádó. Fontos a sushi ízharmóniája, hogy a semleges ízű rizst és az enyhe algaízt harmonikusan egészítse ki a töltelékben még valami.