Mi a tágulási tartály legfőbb szerepe?

tágulási tartály

A fűtési és hűtési berendezések megfelelő működése megannyi összetevő együttes és harmonikus funkcionálására épül. A tágulási tartály az a fontos kellék, amely megannyi ilyen berendezésben és vízellátási rendszerben megtalálható. Célja, hogy kompenzálja a hőmérsékleti változásokból, valamint a víz vagy hűtőfolyadék térfogatának változásából adódó nyomásingadozásokat.

Segít megőrizni a rendszer stabilitását és hatékonyságát. A tágulási tartály általában két részből áll: egy lezárt tartálytestből és egy rugós membránból. A tartályban lévő hűtőfolyadék vagy víz térfogata változhat a hőmérsékleti változások hatására.

Amikor a rendszer felmelegszik, a folyadék kiterjed, és ebben az esetben ez tartalmazza a felesleges térfogatot, így csökkentve a nyomás növekedését. Amikor a rendszer lehűl, a folyadék térfogata csökken, és a tárolt folyadékot egy speciális membrán engedi vissza, így fenntartva a stabil nyomást. A tágulási tartály a különféle hűtőrendszerekben és melegvíz-ellátó rendszerekben gyakran elengedhetetlennek bizonyul.