Matchbox autók – a méret a lényeg

matchbox autók

A modell gépjárművek világa hatalmas. A világ legikonikusabb luxus, modern, vintage, sport- és nehéz gépjárműveinek több ezer másolatával kihívást jelenthet, hogy pontosan tudja, melyik a megfelelő méretarány, amit a gyűjteményéhez hozzáadhat.

A méretarány a matchbox autók esetében, az eredeti jármű és a másolat arányát jelenti. A modellek méretarányait általában törtként vagy arányként fejezik ki. Az első vagy felső szám a modellt, a második vagy alsó szám pedig az eredetit jelöli összehasonlításképpen.

Például az 1:32 vagy 1/32 méretarányú autómodell azt jelenti, hogy a másolat 32-szer kisebb hosszúságban, szélességben és magasságban, mint az eredeti. A matchbox autók világában a méret számít, de nem azért, mint gondolnánk.

Egy olyan replika, ami 1:12 méretarányú az eredetihez képest, körülbelül 33 cm hosszú lesz. Egy ekkora méretű másolat nehezen fér el a legtöbb polcon vagy vitrinben. A matchbox autók méretaránya azt is jelezheti, hogy milyen részletességgel készült egy replika. Minél nagyobb a méretarány, annál bonyolultabbak a részletek.