KIR – egy környezetirányítási rendszer kiépítésének a menete

Denkstatt környezetirányítási rendszerek
Denkstatt környezetirányítási rendszerek
Denkstatt környezetirányítási rendszerek

Sajnos nagyon sokan vannak, akik nem látnak és még csak az akaratuk sincs meg hozzá, hogy részletesen utánajárjanak bizonyos összefüggéseknek. Végtelen egyszerűségről árulkodik például az a mentalitás, miszerint a víz a csapból folyik. Bár lényegében igaz, de amikor nem jön, csak akkor kezdenek el gondolkodni rajta sokan, hogy vajon hol lehet a hiba. Az áruk és szolgáltatások esetében pontosan ugyanez a helyzet áll fenn. Bármilyen meglepő, de a gazdaság alapját nem a pénz adja, hanem a természeti környezet.

A földben található nyersanyagok révén egyszerűen nincs termelés. Ezeket tehát valamilyen formában muszáj beszerezni. A termékek viszont a használatot követően hulladékká vállnak és korántsem mindegy, hogy miként jutnak vissza a környezetbe. A szétdobálás rossz megoldás erre nézve. A tőke felhalmozása érdekében, a cégek sajnos hajlamosak lazán kezelni bizonyos elveket. Mivel a pénz halmozása a cél, ezért sokan csak akkor hajlandók cselekedni, ha büntetések vannak kilátásban.

Szerencsére a helyzet sokat javult az elmúlt évtizedekben, de még mindig van min csiszolgatni. Ha egy üzleti szektor nem tudja, milyen úton kellene elindulnia, akkor már találhat ehhez megfelelő segítséget. Az olyan cégek, mint például a Denkstatt környezetirányítási rendszerek kiépítésében is tudnak segíteni. A KIR például olyan környezetirányítási rendszer, ami pontosan kidolgozott metódusok mentén szabja meg az előrehaladást. A kiépítésében konkrét szabványok nyújtanak útmutatást.

A létrehozott környezeti hatások sem hanyagolhatóak el a felépítéséhez. Egy ideális egyensúlyt kell felépíteni annak fényében, hogy a profitorientáltság megmaradjon, de ez ne járjon a természet kisemmizésével. Az esetleges kibocsájtások csökkentésére is vannak hatásos módszerek, így szorítható vissza a széndioxid mértékének növelése a légkörben. A bírságok kiszabásának lehetősége mindig adott, ezért nem éri meg egyszer sem trükközni a jogszabályok megkerülésével. A hatékonyságot egyértelműen a jól működő rendszerek kiépítése és az ahhoz való ragaszkodás tudja biztosítani. A részletekről a denkstatt.eu oldalon lehet tájékozódni.