A kézi dörzsár fontos szerepet tölt be

Kézi dörzsár
Kézi dörzsár

Manapság nagyon keresettek a szakmunkások. Az egész ország területén hiány van a különböző kétkezi szakmákat végzők terén. Sajnos az ilyen emberek nagy része, a jobb fizetések reményében, inkább elment külföldre dolgozni. Nagyon kevesen maradtak, akik a kézi dörzsár használatához értenének. Pontosan mi is ez a készülék?

Az első ránézésre fúróra emlékeztető eszköz hatalmas szerepet játszik a fém megmunkálásában. Egy esztergályos műhely nem is működhetne nélküle. Ahogyan a legtöbb szerszámból, úgy ebből is akad többféle változat. Anyagukban általában egyformák, de méretben és formában eltérőek lehetnek. A kézi dörzsár haszna óriási.

Ennek a használata az utolsó fázis, amikor egy lyukat akarunk készíteni. Az első lépésben fúróval megdolgozott terület még túl durva ahhoz, hogy finom illesztésekhez megfeleljen, ezért a kézi dörzsár használatával teljesen egyenletessé lehetséges varázsolni a belső részt. Természetesen figyelni kell a megfelelő erőkifejtésre és kenőanyag használatára. Ha minden jól megy, akkor pár perc alatt végzünk és már kezdhetünk egy új műveletet.