Vályogház szigetelése kívül és belül

vályogház szigetelése
vályogház szigetelése
Vályogház szigetelése

Aki járt már régi parasztházban, az minden bizonnyal emlékszik, hogy nyáron milyen kellemesen hűvös volt bent, egyúttal a levegőt kissé nyirkosnak is érezte. Ma már a felújítások során általában megtörténik a vályogház szigetelése is, bár előtte meg kell oldani a falak teljes kiszáradását. A vályogfalnak ugyanis nagyobb a páraáteresztése és ezáltal a nedvességforgalma, mint az égetett téglából készült falaknak. Nem könnyű feladat kiszárítani a falakat, mivel a nedvesség nemcsak a lakásban keletkező párából adódhat, hanem alulról, a talajból is felszívódhat. Annak tulajdonítható ez, hogy valószínűleg régen nem gondoskodtak a lábazat vízszigeteléséről.

A vályogház szigetelése előtt, a falak kiszárítására vannak bevált módszerek, például a túlfűtés, az intenzív szellőztetés, valamint speciális párátlanító készülék használata. Alapesetben a vályogház falak kívülről olyan ásványi alapú vakolatréteggel rendelkeznek, amin keresztül a felszívódott nedvesség könnyedén tud távozni. A megfelelő külső szigetelés mellett, rendbe lehet tenni a belső tereket is, ezek újjávarázsolásához ideális megoldásnak tűnik a gipszkarton. Ennek használatával könnyedén alakítható ki modern benyomást keltő belső tér. Több szempontból hasznos a vályogház szigetelése.

Gyakran láthatóak modern parasztházak

Egy régi típusú vidéki háznak nagyon sok előnye van, amit kár lenne nem kihasználni, ha lehetőségünk van rá. Általában a modern parasztházak nagyszülőktől örökölt ingatlanok, amelyeket új tulajdonosaik a saját ízlésüknek megfelelően alakítottak át. Ezeknek az ingatlanoknak a felújítása által nagyon izgalmas végeredmény érhető el, hiszen egy rekonstruált parasztház a régit ötvözi az új, modern elképzelésekkel. A régi, falusi házak különleges hangulatot árasztanak, ami a vidéki alaprajzból, anyaghasználatból és kialakításból ered. A legtöbb embernek visszaidézik gyerekkori emlékeiket, a nagyszülőknél töltött feledhetetlen napokat, vakációkat.

A modern parasztházak kialakítása mindazonáltal nem kis feladat, több mindenre is figyelni kell, persze költséges is, de megéri az áldozatot. Elsősorban meg kell tudni, hogy nem áll-e műemlékvédelem alatt az épület, mert ha igen, akkor nagymértékben meg lesz kötve a kezünk. Aztán fontos megvizsgálni az alapot, a falakat, a tető állapotát. Természetesen az a legjobb döntés, ha szakember segítségét vesszük igénybe, aki pontosan tudja, hogy mire szükséges figyelni. A szépen felújított, modern parasztházak egyre népszerűbbek hazánkban, nagyon sok helyen láthatunk ilyen otthonokat. Igazi lakóhelyek teremthetőek egy régi, megörökölt vályogházból.