Útmutató a fogpótlás fajtáihoz

fogpótlás fajtái
fogpótlás fajtái
Fogpótlás fajtái

Amikor a páciens foga vagy fogának egy része kezelésekkel menthetetlen, akkor azt el kell távolítani, a helyébe pedig fogpótlás által oldják meg a hiányt a szakemberek. Erre nem pusztán esztétikai szempontból van szükség, hanem az egészség megtartása érdekében is. Kiterjedt foghiány esetén akár kombinálni is lehet a fogpótlás fajtáit. Többféle eljárás létezik a modern fogászatban erre a problémára, amelyeket a fogazat állapotának függvényében lehet alkalmazni. Például önálló fogkoronát olyan esetben ajánlott készíteni, amikor egyetlen fogat kell helyreállítani.

A korona ugyanis olyan, mint egy burok, ami új formát ad a sérült vagy elromlott fognak. Kitűnő megoldás akkor, ha egy gyökérkezelt fog elveszíti eredeti kinézetét, rugalmasságát és törékennyé válik. Az egy vagy annál több fogat érintő hiány pótlására dolgozták ki a fogászati hidakat. Akárcsak a korona, ezek is készülhetnek cirkóniumból vagy fémkerámiából. Mivel a hidak a pillérfogakra épülnek, ezért képesek akár 2-3 fog területét is pótolni.

De a fogak pótlására napjainkban a legmodernebb eljárás az implantáció. A korona és a híd kezeléssel ellentétben, a fogbeültetés során pótlásra kerül a fog gyökere is egy titánium csavar formájában. Életre szóló megoldást jelent a fogbeültetés, az ínybe helyezett műgyökér az igazi fogakhoz hasonló nyomást gyakorol az ínyre. Ennek köszönhetően az implantáción átesett személy fogyaszthat kemény és ragacsos ételeket, mert a rágás ugyanolyan biztonságos lesz, mint a valódi fogakkal.

A műfogsor a legrégebbi fogpótló eljárás, aminek a legnagyobb előnye a költséghatékonyság és a rövid regenerálódási szakasz. Voltaképpen a kombinált fogpótlások részben rögzített fogászati hídból, részben kivehető elemekből állnak. Ebbe a kategóriába tartoznak a fogbeültetéssel rögzített protézisek is. A fogpótlás időtartamát minden esetben a választott módszer és a páciens egyéni kezelési körülményei határozzák meg. Minden további információ megtalálható a frdental.hu weboldalon és itt a szakemberekkel is felvehető a kapcsolat.