Munkaruha vagy munkavédelmi ruha?

A munkaruha nem munkavédelmi!
A munkaruha nem munkavédelmi!

A munkavédelmi öltözékkel kapcsolatosan gyakoriak a félreértések. Ez abból adódik, hogy nem igazán tisztázott dolog, hogy mi a különbség az egyszerű munkaruha és a munkavédelmi ruha között. Munkaruha minden hagyományos ruhadarab, ami csak öltöztet, vagyis idesorolható minden irodai ruházat, öltöny, kosztüm és a lezserebb darabok is, mint a sima póló, pulóver, nadrág vagy szoknya.

Azonban, ami már véd valamitől, legyen az extrém hideg, víz vagy elektromosság, az már a munkavédelem tárgykörébe tartozik. Ezen a téren a kínálat rendkívül szerteágazó, mivel különböző munkák esetén, különböző védelmi eszközökre van szükség.

Példának okáért, idetartozik a védőszemüveg, a védőkesztyű, de egy speciális térdeplő tasakkal ellátott nadrág vagy a lábujjvédelemmel rendelkező bakancs is. Ezzel szemben, a munkaruha inkább funkcionális szerepet tölt be. Példának okáért, idesorolandó egy zsebes overall is, ami egy mesterember számára kényelmes viselet és egyben nagy segítség is, hogy a szerszámait nem kell letegye a földre, illetve nem kell a kezében hordja.