Mit is jelent a NYESZ nyugdíj számla?

NYESZ
NYESZ

A nyugdíjas évek anyagi biztonságával nem elég akkor foglalkozni, amikor már a küszöbön áll a helyzet. Érdemes jóval a nyugdíjba vonulás előtt gondoskodni a takarékoskodásról, hogy a későbbiekben is a megszokott anyagi színvonalon élhessen. Jelenleg állami támogatás igénybevételének lehetőségével három ajánlat közül választhatnak az érdeklődők, melyek egyik leginkább kedvelt típusa a Nyugdíj Előtakarékossági Számla. De miről is van szó tulajdonképpen a a NYESZ esetében? Cikkünkben a legfontosabb információkkal kívánjuk megismertetni.

 

A NYESZ tulajdonképpen egy értékpapír számla, amelyen az elhelyezett összeg a megfelelő szakértelemmel kezelve azt, a befektetést követően hozamokkal gyarapodik. Természetesen az összeg a befizetettek függvényében is változik, ráadásul állami támogatás is igénybe vehető éves rendszerességgel, mégpedig maximum 100 ezer forint összegig. Azok a munkavállalók, akik 2020 előtt mennek nyugdíjba, maximum 130 ezer forint összegig vehetik igénybe az adójóváírást.

 

Az állami támogatás ilyen formája azonban nem kérhető bármilyen számlára, hanem kifejezetten a Nyugdíj Előtakarékossági Számlán kerül jóváírásra. A NYESZ jelentős adókedvezménnyel szolgálja tehát a felelős munkavállalókat, akik már a munkával töltött évek alatt is gondoskodni kívánnak a nyugdíjba vonulás utáni anyagi biztonságról.

 

Fontos tudnia, hogy háromféle költséggel is számolnia kell majd a NYESZ kapcsán. A számlavezetési díj, a kezelési díj, valamint a tranzakciós díj ellenére is azt mutatják azonban a tapaszalatok, hogy megéri e megtakarítási forma mellett dönteni.