A kagylógyöngy előállítása manapság

Gyöngy nyakék

Az ilyen termék a tisztaság és az érték jelképe. A kagylógyöngy az ókorban is felkapott kiegészítő volt. A Bengáli-öbölben például több száz evezős bárka gyülekezett, mindegyiken tíz halásszal, akik nehéz kővel a lábukon tíz-húsz mélységbe merültek, kapkodva összeszedték azt és már igyekeztek is fel a bárkájukhoz.

Viszont abban nem lehettek biztosak, hogy nehéz munkájuknak meg lesz-e a gyümölcse. A kagylógyöngy osztrigákban keletkezik, természetes védekezésként a bekerülő parányi idegen anyagokkal szemben.

Az idegen anyagok területén, illetve azok körül aragonit réteg választódik ki és fokozatosan hét-nyolc év alatt felépíti ezt a csodát. Napjainkban már nem várják meg, hogy valamiféle idegen anyagocska a kagylóba kerüljön. A kagylógyöngy tenyésztők helyezik el bennük az ilyesmit és jól felszerelt könnyűbúvárok hozzák a felszínre.

A másik eljárás alkalmával, keretekből összeállított és felhúzható kagylóbölcsőket eresztenek le, körülbelül tíz méteres mélységbe, ami után megkapják a várt eredményt.