Drámaian zsugorodhatnak a vállalati IT-részlegek

IT részleg
IT részleg

Öt éven belül akár 75 százalékával is csökkenhet a vállalatoknál működtetett IT-részlegek száma a CEB tanácsadócég szerint – ennek az oka, hogy egyre több cég fordul a felhőszolgáltatások felé ahelyett, hogy saját rendszereket üzemeltetne.

A tanácsadócég vizsgálatai szerint a vállalatoknál egyre jellemzőbb, hogy a könnyen és gyorsan alkalmazható felhőszolgáltatásokhoz nyúlnak ahelyett, hogy saját szervertermeket, céges rendszereket állítanának fel. A számítókapacitást, sávszélességet, tárhelyet, de még a szoftvereket is egyre gyakrabban inkább bérlik, mintsem megvásárolnák.

A trend több szempontból is teljesen logikus átalakulást jelez a piacon. Egyrészt, a szolgáltatások és erőforrások bérlésével a cégek hosszú távon kiszámítható költségeket nyernek, azzal a lehetőséggel együtt, hogy a skálázás és modernizálás bármikor azonnal igénybe vehető lehetőségek.

Emellett, ahogyan azt az előrejelzés is mutatja, jelentős vállalaton belüli megtakarítást érhetnek el. Egy vállalati rendszer üzemeltetéséhez hagyományosan a CIO-nak, vagyis informatikai vezetőnek olyan tapasztalt rendszergazdákra, informatikusokra van szüksége, akik értik a szerverek működését és tudnak velük bánni. Megbirkóznak a behatolási kíséretekkel épp úgy, mint az 1.0-ás felhasználókkal vagy az eszközök túlhevülésével.

Ma már minderre nem a cégnél, hanem az olyan adatközpontokban figyelnek a profik, mint amilyen a DoclerNet high-tech szerverfarmja is. Itt egyszerre akár több száz cég számára biztosítanak magas megbízhatósággal és rendelkezésre állással bíró szolgáltatást anélkül, hogy ezeknek a cégeknek saját kiterjedt IT-részleget kellene fenntartaniuk vagy nagyobb összegeket félretenni és kiadni az IT-beruházásokra.

A CEB által előre jelezett trend Magyarországon épp úgy érzékelhető, mint az Egyesült Államokban: mivel a szolgáltatók megbízhatóak és költséghatékonyak, a vállalati IT a legtöbb helyen arra korlátozódik majd, hogy a hálózat végpontjaiként szolgáló gépeket karbantartó szakembereket foglalkoztassanak, s a „lóerőket” eközben a központok szolgáltatják majd.