Borélesztő a gazdaboltból

A borélesztő gazdaboltból szerezhető be
A borélesztő gazdaboltból szerezhető be

Ha kertészkedéssel, netán szőlőtermeléssel, borkészítéssel foglalkozunk, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány fontos alapszabállyal. Először is fontos tudni, hogy a tevékenységünkhöz használatos alapanyagok beszerzésére ott van a gazdabolt, ami a széles termékkínálatának köszönhetően, képes kielégíteni mind a kertészek, mind pedig a szőlészek, borászok igényeit.

A gazdabolt termékei kapcsán azonban fontos tudni, hogy nem minden postázható, ugyanis egyes termékek vegyi anyagai végett csak személyesen vehetőek át. Ám ez a Pomázon található gazdabolt esetében nem akadály, hiszen a webshop mellé fizikai értelemben vett üzlet is társul. Az üzlet kínálata nagyban megegyezik a webshopban látott termékekkel, a különbség valóban csak annyi, hogy bizonyos termékek átvételére csak személyesen van lehetőség.

Ha borászként tévedünk be egy gazdaboltba, akkor biztosan célzottan érkezünk és valamilyen a borkészítéshez szükséges terméket keresünk. Ez lehet akár a borélesztő is, ami elengedhetetlen a borkészítés folyamán. A borélesztő rendkívül fontos, ugyanis ez az, ami a mustot borrá változtatja, az erjedés vagy a forrás során. A borélesztő a penészek közé tartozó növény, aminek spórái a szőlő héján lelhetőek fel és a kipréselt lében megtalálva tenyésző feltételeket, a mustban lévő cukrot főként borszesszé és szénsavvá változtatják.

A borképződés folyamata során nagyrészt a Saccharomyces apiculatus és ellipsoideus dominálnak, ezek olyan parányi sejtek, amelyek sarjadzás által szaporodnak és akkor fejezik be működésüket, ha már annyi szesz képződött, hogy az meggátolja a szaporodásukat vagy ha a mustban lévő cukor már teljesen elfogyott.

A borélesztő felhasználható fehérborszőlőből és gyümölcsből készült musthoz, cefréhez, megszakított erjedés újraindításához, de használható közép-magas alkohol és oxigén tartalom melletti erjesztés során is. A Pomázon található gazdabolt kínálatában megtalálható a Saccharomyces Cerevisiae névre keresztelt borélesztő, amire jellemző a gyors erjedésindítás, az egyenletes cukor nélküli erjesztés.