Az öntöző automata fontos, mégis kevésbé emlegetett tartozékai

öntöző automata
Az automata locsolórendszer főbb tartozékairól gyakran esik szó. A vezérlő automatika, az esőérzékelő, a szórófejek és a mágnesszelepek az öntöző automata elengedhetetlen kellékei, erről kétség sincs, de vannak egyéb eszközök is, amik szintén fontosak, de nem igazán beszélnek róla egyesek.
Idesorolható például a vízvezetékcső. Teljesen mindegy igazából, hogy milyen rendszerről van szó, egyszerűen nem hiányozhat a hálózatot, rendszert összekötő, megalkotó vízvezetékcső. A csövön jut el a víz az öntöző elemekig. A csövek méretét a külső átmérőjük mutatja meg milliméterben, ezek mellett a gyártók feltüntetik a nyomásterhelhetőségüket is, ami lehet 3, de akár 10 bar is.

Az öntöző automata fővezetéke, amit betápnak is szoktak nevezni, egy kemény polietilén cső felhasználásával kerül megépítésre. Sokféle eset lehet azonban, amikor a lágy polietilén cső a megfelelő. Szintén lényeges kiegészítői minden egyes öntöző automata rendszernek az idomok, szerelvények és fittingek.
A csövek irányításához, elágazások készítéséhez vagy a szórófejek felfüggesztéséhez bizonyulnak pótolhatatlannak. Temérdek változatban megvehetők ezek, biztosítva, hogy minden rendszerhez tökéletesen passzolnak.

A magas minőség elsődleges a kiskerti öntözőrendszer esetében

Minden kertmester tudja, hogy a locsoló tökéletes működésének alapfeltétele, hogy minden alkatrész kiváló színvonalú legyen. Ha ez adott, akkor másodlagos fontossággal bír a kiskerti öntözőrendszer szakszerű összeszerelése. Ahhoz pedig, hogy ennek a kettőnek sokáig örülni lehessen, elengedhetetlen a karbantartás. Gyakran ez a tavaszi üzembe helyezést jelenti.
A kiskerti öntözőrendszer olyan hibákkal rendelkezhet, amik a tél következtében keletkeztek. Ezeknek a kiiktatásával, megjavításával és az öntöző beállításaival újra biztonságosan használható lesz a berendezés. Továbbá fontos a téliesítés is. Mit jelent ez? Nos, számolni kell azzal, hogy ugye a kiskerti öntözőrendszer a talajban, 30 cm mélyen is lehet. Ezért szükséges, hogy télen kompresszorral ki legyen fúvatva belőle a víz, hiszen a fagy szétrepesztené a műanyag alkatrészeket.