Az elektromos vízmelegítők működése

80 literes elektromos vízmelegítő
80 literes elektromos vízmelegítő

Egy fárasztó nap után, egy kellemes fürdés mindenkivel képes csodát tenni. Ehhez elengedhetetlen, hogy biztosítva legyen minden otthonban a megfelelő meleg víz ellátás. Egy-két személy részére a 80 literes bojler tökéletesen elegendő lesz, hogy a tisztálkodás mellett, más célokra is használja az általa melegített és tárolt meleg vizet. A nagyobb családok esetében, már ajánlott legalább a 120 literes vízmelegítő beszerelése.

A villanybojlerek nagy előnye, hogy igényekhez szabottan beállítható a víz hőmérsékletének foka és ezt speciális, tűzzománcozott anyagának és poliuretán hab bevonatának köszönhetően, képes hosszú ideig fenntartani. Ezzel szemben, az átfolyós vízmelegítők esetében például, a hőingadozás gyakorta előfordulhat. A tartály belsejét egy magnéziumötvözet, vagyis aktív anód védi a korrózió ellen. Csak úgy, mint a 80 literes bojler, a 300 literes is energiatakarékos fogyasztással lett megtervezve.

Ez köszönhető a beépített hőmérsékletszabályozónak is, ami a beállított hőfok elérése után, önműködően kikapcsolja a fűtést. Hogy bebizonyítsák a gyártók, hogy az elektromos vízmelegítő nemcsak hasznos, de biztonságos készülék is, ellátták egy hőmérsékletkorlátozóval is, ami akkor lép működésbe, ha a hőmérsékletszabályozó valamilyen okból meghibásodna, ezzel meggátolva a víz túlmelegedését és gőzzé való átalakulását. Egy másik veszélyt kiküszöbölő tartozék a biztonsági szelep. Ez szintén minden vízmelegítő elengedhetetlen tartozéka.

Amikor a víz melegszik, tágulni kezd, ezért nagyon fontos, hogy bizonyos mennyiség távozzon a tartályból. Azonban ez nem történik meg, ha a csapok nincsenek megengedve. Előírt szabályzat szerint, visszafelé sem ürülhet a már tartályban lévő víz. Ekkor mutatkozik meg a biztonsági szelep fontos szerepe, a keletkezett többlet térfogat elcsöpög, illetőleg túlforralás esetén, elszökik a túlnyomás. Az elektromos vízmelegítő nemcsak álló változatban helyezhető el, így ha magasság szempontjából nincs elegendő terület a telepítés helyszínén, a tartály bátran beszerelhető fekvő állapotban is.