A skót whisky egyediségének titka

Skót whisky
Skót whisky

A legtöbb előállított termékre jellemző a folyamatos fejlődés, változás, megújulás. Azonban vannak kivételek is ez alól. Az eredeti skót whisky még ma is a több mint 500 éves recept szerint készül. Ha bármit is változtatnának rajta, akkor már nem illetné meg a megnevezés.

Persze a gyártási technológia az évek során korszerűsödött, de az is csak olyan mértékbe, hogy ne legyen hatással az ital ízére, színére és egyéb tulajdonságaira. A whisky készítése során tehát óriási jelentősége van a hagyományok ápolásának és betartásának.

Ez teszi olyan különlegessé, egyedivé és népszerűvé ezt az italt. A skót whisky gyártásának legfontosabb szabályai, hogy kizárólag a Skót felföldön megtermelt gabona és helyi források tiszta vize használható alapanyaggént.

A kétszeres, ritkán háromszoros lepárlás után, a nyers ital olyan tölgyfahordóba kerül, amiben előtte sherryt tároltak. A whisky minimum három évig és egy napig kell érlelődjön a hordókban, mielőtt palackozásra kerülne a sor. Az érlelés során nyeri el az ital a végleges színét, ízét és illatát.