Pontosan mit takar a közokirathamisítás?

Közokirathamisítás
Közokirathamisítás

Bármiféle közokiratnak a módosítása, hamisítása szigorú büntetést von maga után, ezért kockáztatni nem érdemes. A technika fejlődésével és a digitális megoldások miatt, a közokirathamisítás elkövetési tárgya, minden kétséget kizáróan kibővült az elmúlt években és ezen kategóriába tartoznak ma már az elektronikus iratok is. Ezeket tekintve, a jogszabály szerint megkülönböztethetőek a bizonyító valamint rendelkező fajták.

Az előbbi típusok abszolút közhitelességgel tanúsítják, hogy a benne foglalt adatok és tények formailag és tartalmilag is hitelesek. Idesorolhatóak többnyire a diplomák, oklevelek, iskolai bizonyítványok és anyakönyvek. Nem lehet megfeledkezni a nyelvvizsga bizonyítványokról, személyazonosító igazolványokról és a földhivatali nyilvántartásról sem.

Ezen esetekben a közokirathamisítás is büntetendő cselekedetet jelent, ami többéves szabadságvesztéssel járhat, ami nagyban függ az adott helyzettől. Aki még többet szeretne megtudni a közokirathamisítás tettéről, látogasson el a www.vidakovics.hu oldalra!