Mire használható a lakáshitel?

Lakáshitel

Sokan, tévesen, azt gondolják, hogy lakáshitelt csak akkor adnak, ha teljesen új ingatlant szeretne vásárolni abból. Ez nem így van, hiszen a lakáshitel többféle felhasználással is kérvényezhető, vagyis nem feltétlenül az új lakás megvásárlása az egyetlen indok, amiért érte folyamodhatnak.

Azonban élesen külön kell választani az államilag támogatott lakáshitelt a piaci kamatozásútól. Az állami lakáshitel a következő célokra igényelhető: új vagy használt lakóingatlan megvásárlása, új ház építésére vagy egy, a tulajdonában lévő ház korszerűsítésére, illetve bővítésére.

Ezekre a célokra mind igényelhető a piaci kamatozású lakáshitel is, azzal a különbséggel, hogy ott akár a lakáscélú hitel kiváltását egyaránt meg lehet oldani általa, vagy a tulajdonrész megvásárlására lehet fordítani a kérvényezett összeget. Bármelyikre is legyen szüksége, vegye figyelembe, hogy a lakáshitel egyszerre csak egy célra hasznosítható. Vagyis nem vehet fel úgy hitelt, hogy azzal szeretne megvásárolni egy ingatlant, amit aztán bővíteni akar.