Kézzel készített gyűrűk és kiegészítők

Ékszerek és kiegészítők
Ékszerek és kiegészítők

A természetes kövek mindig kedvelt alapanyagai voltak az ékszerkészítésnek és viselésnek. A kövek tisztasága, szépsége és csiszolhatósága, valamint előfordulási gyakorisága határozza meg értéküket. A kereskedelemnek és a bányászati technológiáknak, valamint a csiszolást végző gépek modern technológiájának köszönhető, hogy egyre tökéletesebb kövek kerülnek ki a műhelyekből és egyre szélesebb körben elérhetőek a szép ékszerek.

Régen a csiszolt kövek viselését, csak egy kiváltságos réteg engedhette meg magának, hiszen még a tizenkilencedik században is a legtöbb ékszer kézzel készült és a köveket is jóval több kézimunkával csiszolták. A mai technológia pedig odáig jutott, hogy még a csiszoláskor keletkezett port is tudják újrahasználni és összeolvasztással szintetikus köveket készíteni belőle. A termelés gépesítése jóval olcsóbbá tette a különböző ékszer és kiegészítőket, de természetesen ma is készülnek kézi munkás gyűrűk, láncok, medálok és minden egyéb. Annak ellenére, hogy a nemesfémek ára igen magas, a szép díszítőket ma is kedvelik és aki teheti megengedi magának a készíttetést illetve vásárlást. Akár a boltok, akár az internetes oldalak árukínálatát nézi az ember, de szóba jöhetnek a zálogházak is, biztos, hogy mindenki talál kedvére valót, hiszen a gyártási technológiák fejlődésével a kínálat is jócskán megnövekedett.

A bányászat is egyre elérhetőbb és szerencsére a föld mélye még rejt magában ilyen gyönyörűségeket. Az olcsóbb, kevésbé értékes kövek, gyakran divatékszerként kerülnek forgalomba, ami azt jelenti, hogy maga az ékszer, nem nemesfémből készül. Habár az ezüst ára nem túl magas, tehát a készítők gyakran választják alapanyagul.