Beton fúrószár többféle méretben

beton fúrószár
beton fúrószár
beton fúrószár

Egy téglafalat viszonylag egyszerűen át lehet fúrni. Elég csupán egy menetes tokmánnyal rendelkező ütvefúrót használni. A betonnal viszont más a helyzet. Egy 20-30 cm vastag betonfal már keménydió, amihez méretes beton fúrószár dukál. A gyors és precíz munka érdekében, akkor járunk a legjobban, hogyha a beton fúrószárat egy fúrókalapácsba helyezzük, mivel ez lényegesen nagyobb teljesítménnyel és SDS befogatással rendelkezik. A modernebb változatok esetében a fordulatszám is szabályozható. Viszont azt ne feledjük, hogy az ütvefúráshoz alacsony fordulatszámot ajánlanak a szakemberek.

De miért van ez így? A beton fúrószár a felépítéséből kifolyólag, nem a vágóéleivel alakítja ki a furatot, hanem ezt a feladatot a gyémántköszörült keményfém csúcs teljesíti, ami szétzúzza a betont, gránitot és az egyéb kőzeteket. A túl magas fordulatszám felhevíti és elkoptatja a beton fúrószár hegyét. Bár a Bosch szakembereinek sikerült kialakítaniuk egy olyan változatot, amely akár egy 1000 W-os ütvefúró erejét is képes elviselni. Sőt, ezekkel a minőségi tartozékokkal látványosan növelhető az adott szerszámgép hatékonysága a betonfúrás során.

Praktikus kiegészítő a szalagcsiszoló adapter flexre

A sokoldalú szerszámgépek családjában mindig is fontos szerepet töltöttek be a sarokcsiszolók. Minden háztartásban előnyösnek számít, hogyha akad otthon egy példány ebből a remek eszközből. A sokoldalúságát a különféle vágó- és csiszolókorongoknak köszönheti. A szalagcsiszoló adapter flexre szerelhető változata viszont a speciálisabb tartozékok közé sorolható.

Ezzel az átalakítóval ugyanis az olyan helyekre is beférhetünk csiszolás közben, ahová egy átlagos koronggal nem lennénk képesek. A csiszolókorongok leginkább a sík egybefüggő felületek esetében számítanak előnyösnek. A szalagcsiszoló adapter flexre egyszerűen rögzíthető. Ezt követően például megtisztítható a rozsdától a fémkerítés, de egy festésre váró autó karosszériájánál is beférkőzhetünk az olyan helyekre, ahol már nem tudnánk mit kezdeni a hagyományos korongokkal.