A gyerekülés helye a gépjárműben

Gyerekülés rögzítése
Gyerekülés rögzítése

Az autóval történő közlekedés a kisgyermekes családok számára kényelmes utazási formát jelent, azonban a kicsik biztonságos utazására minden esetben ügyelnünk kell. Egy megfelelően rögzített gyerekülés elmaradhatatlan kelléke minden családi autónak. A több gyermekes családoknál azonban még ennél is gondosabban kell eljárni.

Figyelni kell például arra, hogy az autóban mennyi hely jut egy-egy gyerekülésnek, mekkora a csemeték súlya és milyen típusúak a légzsákok. Három gyerekülés csak abban az esetben fér el egymás mellett, ha a gépjármű hátsó részében három önálló ülés van elhelyezve, mivel a modern szerkezetek méretesebbek az elődjeiknél.

Bármennyire rövid is a megtett út, a piciket mindig be kell kötni, a gyakori spontán utaknál pedig az jelenti a legjobb megoldást, ha a gyerekülés már előre be van szerelve az autóba, vagyis nem távolítjuk el onnan két út között. A téli hónapokban, amikor a csöppségeken sok réteg ruha van, a rögzítésre és a bekötésre is gondosan ügyelni kell, mivel gyakori hibát jelent a túl lazán bekötött biztonsági öv.